Läkemedel är den vanligaste behandlingsformen för äldre personer. Många framsteg har gjorts och läkemedel är viktiga för att förlänga liv och ge en bra vardag. Läkemedelsbehandling för äldre är dock en utmaning av olika orsaker. Bland annat behöver den individanpassas mer än som sker i dag.

Äldre har ofta flera sjukdomar och behandlas därför med många olika läkemedel. Förutom ökad risk för interaktioner mellan olika läkemedel kan detta leda till svårigheter med att följa läkemedelsordinationerna. Äldre personer är också känsligare för läkemedel än yngre individer och löper därför högre risk för biverkningar. Trots detta finns begränsad information om hur läkemedlen påverkar äldre multisjuka patienter. Läkemedelsrelaterade akuta inläggningar på sjukhus är därför ett problem som drabbar många äldre.

Forskning i korthet: Äldre och läkemedel – kunskap och utmaningar sammanfattar aktuell forskning på området. Kunskapsöversikten redogör också för vilka kunskapsluckor som finns.

Äldres läkemedelsbehandling skulle bland annat behöva individanpassas i högre utsträckning än vad som är möjligt i dag. En av de viktigaste åtgärderna för en god läkemedelsbehandling är att äldreomsorgen och hälso- och sjukvården tar ett samlat grepp om patientens läkemedel. Vård, omsorg och apotek har dock svårt att dela patienters läkemedelslistor mellan varandra. Det ökar risken för både över- och undermedicinering samt att olika läkemedel kan påverka varandra.

Även god vårdkontinuitet är viktigt, det vill säga sammanhängande åtgärder från första kontakt med sjukvården, genom behandling och uppföljning. Risken för sjukhusinläggningar och dödlighet minskar om läkare och annan personal har tillgång till samma information och professioner från olika delar av vårdsystemet samarbetar kring insatser. På sikt kan digitala möjligheter i hälso- och sjukvården förbättra informationsflödet och kvaliteten i läkemedelsbehandlingen för äldre personer.